Autor: Beta, Autonomija

Novi Sad
25.07.2022.
10:56
Istoričar iz Hrvatske Tvrtko Jakovina ocenio je da je "rušenje autonomije Vojvodine koje je organizovao režim Slobodana Miloševića 1988. godine bilo uvod u proces koji je vodio ka ratu".
  • Autonomaš

    29.08.2022 11:25
    Bravo
    Tako je. Kad dođoši priznaju da su oni žrtve plana započetog Jogurt revolucijom onda će Srbija imati kritičnu masu za rušenje ove vlasti.
  • Trt

    27.07.2022 09:11
    @Croatiafull of life

    Stara priča: hrvatski napaljenici kukaju kako ih je Titi prodao Srbima, Srbi kukaju kako ih je za*ebao u korist Hrvata, a sve to zato što ste i jedni i drugi tada bili manji od makova zrna... A to što Istra na papiru nema autonomiju nije bitno, kad imaju vlast i ne zarezuju Zagreb ni 2%. Zamisli da neko proba da uvale svoje hercegovačke "branitelje" u Istru da grade neki Rovinj na vodi, pa vraćali bi se kući bez gaća.
  • Croatiafull of life

    26.07.2022 16:17
    Dobrodosli panonci!
    Istra i Vojvodina nemaju veze jedna s drugom. Ovaj intervju se pogresno tumaci, a sam Tvrto koji je jugoslavenski nastrojeni ljevicarski povjesnicar plasira svoje vidjenje situacije. Istra je oduvijek imala hrvatsku vecinu, dok Vojvodina nikad do 2.w.w. nije imala srpsku vecinu, i to je ogromna i kljucna razlika. Isto tako istra nema nikakvo povjesno utemeljenje za bilo kakvu autonomiju jer nikad nije postojala kao bilo kakva autonomija. Zato se u 19 vijeku i zvala trojedna kraljevina, Hrvatska, Slavonija i Dalmacija, to su nase povijesne regije, Istra to nije. Sta se tice toga kako mi gledamo iz Hrvatske na Srbiju, tako da samo Vojvodinu smatramo sebi komplementarnu, juzno od Save i Dunava smatramo necim nama stranim i to je tako. Jednostavno su nam povijesne prilike bile razlicite i ostavile su velike razlike u svemu izmedju nas. Jugoslavija je bila prosirena Srbija i srbi su na nju tako gledali. Bili su gazde u njoj, dok smo svi mi ostali, a posebno mi hrvati bili dobrim dijelom obespravljeni u istoj i nemamo simpatija za nju. Dok u Srbiji vecina stenje, zali i kuka za Jugoslavijom. Neki americki turist prosle godine ulazi na GP Ilok-BP s nase strane u Srbiju i zeli mjenjati kune u BP na pijaci, sve to snima i pita jednog covjeka da mu promjeni lovu, a on mislio da zeli eure mjenjati u dinare, kad mu je jedan mladji tip rekao da su kune u pitanju, on: sta ce mi ta ustaska valuta, to nije ni valuta ni drzava. Steta po njega sta mu je Granicni prijelaz manje od kilometra :)
  • j

    26.07.2022 10:25
    Posle MASPOKA 1971,secionistickog pokreta hrvatskog nacionalizma,poznatog pod nazivom Hrvatsko proljece, Tito je i doneo ustav 1974, koji je bio kamen spoticanja i uzrok svih daljih nevolja sa Kosovom. Josip Broz je ugušio maspok, ali je, zauzvrat, učinio veliki ustupak hrvatskom nacionalizmu.

    Dozvolio je promenu naziva jezika u Hrvatskoj, a 1974. godine SFRJ konfederalizovao ustavom i dao republikama pravo veta na izmene toj najvišeg pravnog akta Jugoslavije. Ustav iz 1974. godine izazvao je veliko nezadovoljstvo srpskog naroda u celoj SFRJ.
  • Vlks

    25.07.2022 23:37
    Povijest i istorija
    To vam je hrvatska povijest. Da nije bilo ukidanja autonomija, proces raspada Jugoslavije bi tekao preglasavanjem republika i pokrajina u razmeri 6:2. Moguće da bi u tom slučaju bilo manje ljudskih žrtava, ali po srpski narod bi se desile gore posledice kao npr. svođenje Srbije na Smederevski sandžak, obespravljeni manjinski status u svim republikama eks YU itd. U ostalom, imali smo primer Ruske Federacije koja je 'ladno prihvatila da izgubi raspadom SSSR-a polovinu teritorije i desetine milione Rusa koji su živeli u drugim republikama, pa vidimo da se 30 godina kasnije plaćaju računi.
  • Nemanja

    25.07.2022 19:54
    @DB
    Debevoac, CIA je planirala raspad Jugoslavije dok nas je 5 američkih administracija snabdevalo oružjem (Republic F84 Thunderjeti na kojima nam je RV letelo do 70ih godina, npr) i pumpalo pare, gradilo infrastrukturu, samo da Tito nas i pola ex-kolonijalnog sveta drži dalje od komunističkog bloka???
    How yes no. Znaš ti vrlo dobro ko je isplanirao i sproveo raspad Jugoslavije, u nicku ti sve piše.
  • @Лиманац

    25.07.2022 19:54
    Prvi, ali prvi put vam je "komentar" OK.
    Hajde, nek se raspiše referendum pa da vidimo koliko Vojvođanki i Vojvođana je za ovakvu besmislenu autonomiju, a koliko njih je za pravu autonomiju (ili više od nje).
    Evo raspišite...

    U međuvremenu, evo podataka o zaradama u Vojvodini dok je imala autonomiju i istih podataka nedavno:

    Pre Jogurt revolucije:
    https://www.deviantart.com/nanwe01/art/Yugoslavia-wealth-per-municipality-1990-783153267

    Nedavno:
    https://www.reddit.com/r/serbia/comments/ciy80z/map_of_gdp_per_capita_in_the_former_yugoslavia/

    Vojvodina je ubedljivo najviše izgubila od cele bivše YU.
    Od nekad iznadprosečne regije na nivou Hrvatske, Portugala i Grčke, sada je ispod nivoa današnje R.Srbije i Turske.
    Strašno. To nije patriotizam.
  • GojkoX

    25.07.2022 18:45
    @Krajišnik
    "Beograd, Zagreb i Vašington su glavne adrese..."

    Komso, cini mi se da pokusavas da izpeglas stvari, ipak je to sve Milosevic zakuvao sa svojom bahatom politikom (koju je tada dobar deo Srbije podrzavao), na drugoj strani je bio Zagreb i Vasington (zatim i Sarajevo i kosovski Albanci). Pozdrav
  • Лиманац

    25.07.2022 16:50
    Војводина је Србија.
    Нека се распише референдум па да видимо колико је грађана за бесмислену „аутономију”.
  • Peja

    25.07.2022 15:06
    Najvece zlo za Vojvodinu posle joguta je doslo u obliku Radomana Bozivica,,,,,
  • Jovan

    25.07.2022 14:55
    Sutra bi glasao za otcepljene. Putuj Srbijo ni za disi nisi.
  • Đura Vojvođanin

    25.07.2022 14:10
    Ostaje velika žal što smo dopustili istinskim zgubidanima da nam uruše suštinsku autonomiju. To su uradili zbog svojih ličnih interesa a ne zbog nekog boljitka. Obogatili su se oni i bliski njima za ovih 34 godine a Vojvodina ostade opljačkana i osiromašena. Vojvodina je pre jogurt revolucije bila po nekim merilima u rangu jedne Slovenije a iznad jedne Mađarske. Došli smo u situaciju posle višegodišnje pljačke da smo postali nerazvijeni region.
  • +384

    25.07.2022 14:02
    Hrvatska je clanica EU a od sledece godine uvodi evro i ulazi u Schengen zonu. A gde je danas Srbija? Vojvodina je mogla biti sve to isto kao i Hrvatska ali, ipak pre svega voljom svojih gradjana, ona to nije. Izgleda da nam je lepse da nas pljacka Beograd i od nase sredine pravi balkansku mahalu, umesto nekadasnjeg srednjeevropske regije.
  • Milan NS

    25.07.2022 14:00
    Radikali i desničari,
    da li vas peče ova istina?
  • MileBukovac

    25.07.2022 14:00
    Nemanja i ova dvojica ukapirali kako više puta mogu dati glas...a nikova imaju kolko hoće...al jbg..njih trojica se ništa ne pitaju.
  • Mp

    25.07.2022 13:56
    SFR Jugoslavija bi se raspala nezavisno od autonomije Vojvodine. Srbija je imala dva tragična lidera, Aleksandra Karađorđevića i Slobodana Miloševića. Obojica vrlo loše proceniše tadašnje geopolitičke situacije u svetu kao i jačinu verskih neslaganja. Prvi je žrtvovao dve pobedničke Kraljevine za jednu neodrživu. Drugi je, pak, pokušao da oružjem sačuva SFRJ. Obojica tragično okončaše kao i njihove zamisli i iluzije o zajedničkoj državi.
  • Krajišnik

    25.07.2022 13:52
    O budućnosti Vojvodine nije se odlučivalo u Vojvodini, isto kao što se o budućnosti Krajine nije odlučivalo u Krajini. Beograd, Zagreb i Vašington su glavne adrese... Običan narod se skoro nikad ništa ne pita, tako je oduvek.
  • /

    25.07.2022 13:37
    /
    da nije sremaca vojvodina bi bila eu.
    eno pun srem grafita i murala zlocincima. na srecu su sklonili putinov bilbord na autoputu.

    @sremac
    regionizacija je jedino resenje za srecnu srbiju.
    dotle ce ona biti fasisticka tvorevina
  • DR

    25.07.2022 13:35
    Evo sedim sa komšijom mađarom Papom i pitam ga šta misli o Autonomiji i svim ovim dešavanjima.
    Kaže lik ovo umesto Vojvodine bi više voleo podelu na srem banat i bačku, jer ovako imamo gomilu zaposlenih u APV koji ništa ne rade i sve se šere novac.
    Ovako bi bar novac išao na 3 strane.
    Ako Vi i dalje mislite da je APV dobra u velikom ste problemu, čisto ispumpavanje para za političare koji su na lokalnom pokrajinskom nivou, ništa više. Nije njih briga za VAs njih je briga samo novac da uzmu.
  • Инспектор Вишекруна

    25.07.2022 13:19
    "Аутономашки режим"
    Најслабија тачка "аутономаша" је био људски кадар, изузев максимално неколико десетина ликова сви постали "милошевићевци" крајем 1988-е! Сећам се како се мој другар који је живео у Васе Стајића (прави новосађани знају шта је то значило осамдесетих) брзо прешалтовао у великосрбе! Страшно, а и данас нам неки на овом порталу, који се представљају као потомци аутономашких функционера/руководилаца соле памет како аутономија није ваљала!
    Лично нисам имао никаве бенефите од аутономаша, осим што сам служио ЈНА у касарни у којој је био велики проценат војника са криминалним досијеом, неки и дошли да служе војску са максимумом година због вишегодишње робије! Можете замислити провод.
    Мени који сам се тако "провео" не пада да пљујем по аутономашима јер су били мање зло од следећих гарнитура, али ови који су имали све привилегије редовно пљују по том режиму!
  • blago tebi

    25.07.2022 13:12
    @Rasa sa salasa
    samo još tvoj Drug Tito, austrougarski kaplar, da se pojavi i kaže koju pametnu o radničkom samoupravljanju i srpskom pitanju...
  • Паја

    25.07.2022 13:05
    Туђа брига је најтежа
    Хрвати, брините своју бригу. Оставите се туђе бриге.
  • V

    25.07.2022 13:01
    Ukidanje autonomije je bio uvod u PLJACKU Vojvodine!!!

    Ratovi su se davno zavrsili a pljacka i dalje traje…

    Standard Vojvodine 80tih je bio 2 puta veci nego danas i pored svih danasnjih kredita i “investicija”!
  • Branislav

    25.07.2022 12:54
    Uvod u raspad Jugoslavije je bio Ustav iz 1974. kojim je projektovano i odvajanje Vojvodine koja bi onda ušla u "srećnu" zajednicu sa Hrvatskom. Pitanje za "dobronamernog" Tvrtka: Kakva je tačno autonomija Istarske županije unutar Hrvatske?
    Odgovor je nikakva. Najrazvijeniji deo Hrvatske je Zagreb, a ne Istra, a Srbija i Vojvodina su i dalje primer multikulturalnosti za Hrvatsku.
  • MileBukovac

    25.07.2022 12:46
    Nemanja i ova dvojica ukapirali kako više puta mogu dati glas...a nikova imaju kolko hoće...al jbg..njih trojica se ništa ne pitaju.
  • Slobodan

    25.07.2022 12:45
    Deklaracija o nazivu i polozaju hrvatskog knjizevnog jezika je bitan momenat u procesu razlaganja ovih prostora na atome nakon 1945 (sada imate i Bunjevacki da ne govorim o Crnogorskom, Bosnjackom jeziku itd kako stvari stoje tu nije kraj). Da se ne govori o Bugojanskoj grupi 1972 koja je ubačena na Radušu. Naravno da je rusenje autonomije Vojvodine bilo u sklopu jednog primitivnog vidjenja resavanja problema prava Srba u Srbiji (koji nije ni postojao) i najave pokusaja osvanja vlasti na nivou Jugoslavije od strane osoba koje nisu primetile da socijalizam kao drutveno uređenje nestaje. Svi sastojci su bili "za katastrofu spremni"
  • U ime Vojvodine

    25.07.2022 12:29
    Na proteste"jogurt" revolucije
    Nisu išli Novosađani tj.Vojvođani nego "siroti"došljaci koji su našli utočište u Vojvodini.Primljeni raširenih ruku ljudi široke duše.I umesto da nauče od domaćina kako se radi i čuva doćinstvo krenuli u protest???
    Zauzeli domove,direktorska mesta.Seljak domačin ima posla od jutra do večeri,ne sastanči (mlati praznu slamu) mu se...
  • Ops

    25.07.2022 12:29
    Objavljivanje ovakvih tekstova unosi nemir medju ljude. Citirati i navoditi ustaske sedbenike i ovde takvima dopusati da komentarisu je zlo. Sem proustaskih fanatika odavde prikaci se i 2% separatista.
  • Mićo

    25.07.2022 12:28
    @DB
    U kom paralelnom svetu ti živiš?
    Po tebi su strane sile napravile Jugoslaviju(pojma nemaš o sopstvenoj istoriji), ionda te iste strane sile su je uništile(to je tačno).


    Kralj Aleksandar je stvoruo Jugu, a svim evropljanima je to smetalo i nisu hteli Jugu, a Vudro Wilson je to dozvolio.

    I čitaj malo istoriju pa se pravi pametan.

  • Istina

    25.07.2022 12:26
    Lika, Krajina, Kordun, Banija, Slavonija i Baranja trebali su biti za Hrvatsku kao Vojvodina za Srbiju-pokrajine.
    I onda rata ne bi ni bilo
  • NS Gari

    25.07.2022 12:19
    @Steva
    Moje veliko poštovanje, g. Stevo,
    Sve ste lepo, jasno u koncizno objasnili.
    Odličan komentar!
    Hvala Vam.
  • @sremac

    25.07.2022 12:18
    "Kroz poslovnu saradnju sa pokrajinskim sekretarijatima sam video da je autonomija Vojvodine ogroman trošak, a nikakav boljitak za građane."

    Zato što ovakva "autonomija" nije autonomija, a ne zato što je ideja loša. Od koga očekuješ da sprovode ideju istinske autonomije - od radikala -novočetnika? Njima jeste jedini cilj da mkrnu novce za svoj džep. Usput ako nekome i ogade "autonomiju" tim bolje, mada moraju da budu pažljivi s tim jer će ostati bez svojih prinadležnosti.
  • dobrivoje

    25.07.2022 12:18
    @Rasa sa salasa 25.07.2022 • 1
    Raso drž se salaša ne petljaj se u politiku, kakve veze ima ostatak Srbije sa Bosnom? Pa Vojvodina je sa Bosnom u državnoj zajednici još od aneksije,kada je AU monarhija nakon okupacije Bosne istu pripojila.
    Dakle južno od Begorada kao i C Gora nisu bili u zajednci sa Bosnom koliko Vojvodina,što se neko tada nije bunio??
  • Morfeus

    25.07.2022 12:15
    Kada Istra postane autonomna pokrajina reči gospodina iz Hrvatske će možda imati neku težinu. Za sada, može da da svoj intelektualni doprinos unutrašnjim problemima svoje domovine.
  • NEZAVISNA VOJVODINA

    25.07.2022 12:15
    Vojvodina ce opet biti SVOJA. I nicija vise. Postoje ljudi, koji se za to brinu.
  • @Miloš

    25.07.2022 12:13
    Miloše, iz tvoje poruke isijava to da nemaš pojma o čemu pričaš i da verovatno 1988 nisi bio ni u planu a kamo li rođen.
    Itekako je vežbano na Vojvodini, a ko je tačno vežbao može da se prati ove godine od 24.februara
  • Miloš

    25.07.2022 11:53
    Da nije bilo 1988. bilo bi rata i u Vojvodini devedesetih. Ovako Srbija iz tri dela je ponovo bila cela. A rat u Jugoslaviji su drugi osmislili, pomagali i sproveli.
  • Rasa sa salasa

    25.07.2022 11:51
    Vojvodina je žrtvovana, unazađena, i rekao bih okrenuta naopačke, zarad prolongiranja bivstvovanja ove nakaradne tvorevine zvane Republika Srbija. Ali, ni to neće večno biti od pomoći. Nažalost, za Vojvodinu je već kasno. Bosanizovana je, ne bi li sličila ostatku srpskog (čitaj-četničkog) sveta.
  • Steva

    25.07.2022 11:38
    sramota je kako nam dobro ide
    Kao što muž ženu ne može silom da primora da živi sa njime tako isto ni jedan narod ne može da natera drugi narod da živi sa njme ako neće.Pamtimo svi lukavo smišljenu parolu iz slobine kuhinje "Dogodio se narod" a stvar je upravo suprotna,jer se dogodila žestoka manipulacija sa zbunjenim narodom koju je uz pomoć slobe konstruisala KGB mafija.Prilikom rušenja autonomaša,nažalost bio sam prisutan,moglo se sreti puno ljudi i centralne i južne srbije koji su došli u Vojvodinu da "pripomognu"rušenje autonomaša.Kome su oni smetali,mislim na autonomaše ? vojvođanima sigurno ne.I sad kada su vele sile uspostavile svoje sfere uticaja,dobili smo kao nusprodukt brojne kontraverzne biznismene i mafijaške grupe kao dodatni jaram na leđima poštenog radnika i građanina ove propale države koja se nekad zvala Jugoslavija.
  • Lala

    25.07.2022 11:30
    Ribice
    Klasičan primer menjanja istorije. Kada nebi postojao snimak "Ja sam svoj zadatak izvršio, Jugoslavije više nema" možda bi neko i poverovao u hrvatsko tumačenje istorije.
  • Ranko

    25.07.2022 11:30
    Neće se ovde nikad ništa shvatiti. Narodu je puna glava korijenja i inata, oni misle ako ih niko neće da su još više u pravu a na siromaštvo su navikli. Ne bi oni mogli u civilizaciju ni kad bi hteli jer su navikli da ne plaćaju poreze i bacaju smeće svuda.
  • /

    25.07.2022 11:29
    Samo je pitanje koliko ce jos godina Vojvodina da salje sve pare u beograd?
  • Nikola

    25.07.2022 11:25
    Oduvek se znalo da pokusaj pokrajinizaranja Srbije vodi poreklo iz Zagreba, i da ovde ima podrsku skoro iskljucivo medju njima. Zavrsena prica. A pitanja Dalmacije, Slavonije, Istre, tek dolaze na red.
  • Sremac

    25.07.2022 11:20
    Foliranti
    Vojvođanin sam, a preci sz nekoliko generacija unazad takođe Vojvođani. Kroz poslovnu saradnju sa pokrajinskim sekretarijatima sam video da je autonomija Vojvodine ogroman trošak, a nikakav boljitak za građane. Borba za autonomiju je borba za nerad i odličnu platu i privilegije.
  • Tja

    25.07.2022 11:19
    Znaš kako, lako je sa tuđim, ne brineš kao da je tvoje, a možeš da kenjaš okolo kao da jeste.
  • DB

    25.07.2022 11:10
    Ko sve piše gluposti a Vi objavljujete.
    1.Raspad Jugoslavije je planiran mnogo mnog pre.
    Glavnokomandujući Izraelske DB je objavio dokument u kome je CIA planirala i osnovala UČK 50 tih godina prošlog veka. Jugoslavija je bila samo privremena teritorija koja je poslužila svrsi velikih sila.
    2. nadam se da će DB jednog dana otvoriti arhiv pa da vidite ko je bio Sloba i šta je uradio. Onog trenutka kada nije hteo da igra po pravilima ko ga je postavio tada je posao svetski neprijatelj i kriv za sve.
    Da znate planirano je bilo prvo da bude sukob između Turske i Grčke ali nije bio. Onda se prelilo na Jugoslaviju, bilo je u planu da bude do pola miliona mrtvih u tom sukobu i građanskom ratu. Sloba je maherski sve to stopirao. I čim nije radio što su mu naredili bio je gotov.
  • Smešno

    25.07.2022 11:06
    Aha važi, treba nama neko iz Hrvatske da govori šta je istina i da nam servira svoju verziju istine. Šta je sa autonomijom Istre bolje da nam kaže Tvrtko

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna